Scandalul City Insurance intră în linie dreaptă: Guvernul pregătește OUG pentru ca FGA să poată face rapid plăți după inițierea procedurii de faliment. În mod normal, plățile pot fi făcute doar după ce falimentul este declarat prin decizie definitivă în instanță, proces care poate dura ani de zile.
Ministerul de Finanțe a publicat miercuri proiectul unei ordonanțe de urgență prin care Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA) poate începe să plătească despăgubiri în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului. Păgubiții nu mai trebuie, astfel, să aștepte pronunțarea falimentului de către o instanță de judecată printr-o decizie definitivă.
O altă modificare importantă prevede că păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul se pregătește să emită două ordonanțe de urgență. A doua ordonanță de urgență se referă la prețurile RCA, dar primul ministru nu a vrut să detalieze despre ce este vorba, spunând că nu a văzut încă proiectul, care ar fi în avizare la Consiliul Concurenței.
„Sunt două Ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței, ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare. O Ordonanță se referă la prețurile asigurărilor RCA, iar alta la situația City Insurance, daca se ajunge acolo pentru a asigura că nu se ajunge ca oamenii să aibă un claim și să nu poată fi plătit, deci ne asigurăm că se vor putea plăti banii de la Fondul de Garantare”, a declarat miercuri Florin Cîțu pentru Hotnews.
City Insurance este la un pas de faliment după ce acționarii companiei nu au respectat termenul de majorare a capitalului social. Pentru mulți români, coșmarul a început deja, unitățile service refuzând să mai repare mașini pe polițele emise de City Insurance.